יום שני, 29 בנובמבר 2010

עיתון חדשות - נסגר בהודעה לעיתונות של עמוס שוקן - 29/11/1993

עיתון 'חדשות' נולד ב-1984 ברעש המסוקים שהפיצו אותו מהגג כדי לעקוף את פועלי הדפוס שהפגינו נגד שבירת החוזים הקיבוציים, ומת ב-1993 ברטט החרישי של הודעת ביפר שבה הודיעו לעובדים שאין להם עבודה.

הגיליון הראשון של "חדשות" הופיע ב-4 במארס 1984. באותה תקופה היה "ידיעות אחרונות" בשיא כוחו – "העיתון של המדינה", כמעט ללא מתחרה. תפוצתו היתה בסביבות 500 אלף בימי שישי ועלתה משבוע לשבוע. "מעריב" נמצא בתהליכי גסיסה, כשתפוצתו יורדת מיום ליום.

המחזור השנתי של ידיעות הגיע באותה תקופה לכמאה מיליון דולר וערכו נאמד בכמיליארד דולר. על עוצמתו הכלכלית של העיתון ניתן ללמוד מאפיזודה אופיינית. כשנתבקש אחד הבנקים לתת איזו ערבות ביניים לצורך רכישת מכונת דפוס ביקשו מנהלי הבנק בטוחות. חשב העיתון, ינון אנגל, סיפר לי אז כי תשובתו לבנק היתה: קודם תנו לי בטוחות לכספים שאנחנו מפקידים אצלכם.

למרות עוצמה זו של העיתון עוררה הופעתו של "חדשות" חששות לא מעטים בידיעות. ותיקי העיתון זכרו כי עשרים וחמש שנים קודם לכן היה מעריב העיתון הנפוץ במדינה וידיעות השתרך אחריו במרחק גדול. החשש היה כי "חדשות" יעשה לידיעות מה שידיעות עשה בדור הקודם למעריב.

החששות מפני העיתון החדש בידיעות היו גדולים משך כל התקופה בה לא היה ברור מה הן התכניות של שוקן ושל צוות ההקמה שלו. לאחר שהופיע הגיליון הראשון היה ברור שתהיה מלחמה, אבל שנצחוננו מובטח. היא ארכה תשע שנים, עד לסגירתו של חדשות ב-29 בנובמבר 1993.
הכשלון העיקרי של "חדשות" מבחינה עיתונאית היה בעמודי החדשות. בחלקים המגזיניים של העיתון היו לעיתון השגים לא מעטים ונחשפו בו הרבה כשרונות מבריקים. הם נתגלו בחדשות אבל מצאו את דרכם לידיעות אחרונות. על עובדים אלה שערקו לעיתון המתחרה אמר עמוס שוקן לירון לונדון: "…דב יודקובסקי, עורך ידיעות, הזמין אותם לסויטת המנהלים בעיתונו עם השטיח מקיר אל קיר, והם הלכו אליו… דב הוא איש אינטליגנטי מאד שהתחיל את השיחה במחמאות לכתיבתו הנהדרת של המחוזר ואחר כך, אחרי שהחניף לאגו שלו, אמר את המשפט 'לא חשוב כמה אתה משתכר, אשלם לך כפליים , או פי שלושה או ארבעה'."

גיליון הזיכרון לחדשות
בצלאות עשר שנים לסגירתו של עיתון "חדשות" הפיק מקומון "העיר" של רשת שוקן גיליון מזכרת: "חדשות – איפה היינו ומה עשינו". הגיליון הזה ממחיש את הסיבות לכשלון |חדשות". הכותבים נרקיסיסטים, מגלומנים ואגוצנטרים כמו שהיו לפני עשר שנים. הכתיבה מתלהמת, מתחכמת, כסחיסטית. רק הגרפיקה קצת יותר מעודנת. הם מציגים כאן את ההשג הגדול בו הם משתבחים – צילומי המחבלים מאוטובוס 300. אבל אינם מציגים את הגופות המרוסקות של הילדים שניספו בצומת הבונים שפרסמו בעמוד הראשון של עיתונם. לא משחזרים את הכותרות הוולגריות, הצילומים המזוויעים, האיורים חסרי הטעם (כמו שתי אצבעות קטועות בצידון).

קרדיט לMAKO והיגיון בשיגעון

יום ראשון, 28 בנובמבר 2010

מאוריטניה מקבלת עצמאות מצרפת - 28/10/1960


מאוריטניה, מדינה מוסלמית במערב אפריקה.

בירה     נואקשוט Nouakchott.
ערים מרכזיות    נואדיבו Nouadhibou.
משטר   דמוקרטי.
אוכלוסיה 3 מיליון תושבים.
אקלים   אקלים מדברי ממוצע,
שפה     שפה רישמית-חסניה (סוג של ערבית),צרפתית.
דתות    מוסלמים סונים. 

הרפובליקת האיסלאמית של מאוריטניה היא מדינה בצפון-מערב יבשת אפריקה. היא גובלת עם מאלי מדרום-מזרח, אלג'יריה מצפון, סהרה המערבית מצפון-מערב, סנגל מדרום ועם האוקיינוס האטלנטי ממערב. יחד עם ירדן ומצרים, מאוריטניה היא אחת משלושת החברות היחידות בליגה הערבית שיש להן קשרים דיפלומטים מלאים עם מדינת ישראל. מאוריטניה היא מדינה בצפון אפריקה, הגובלת בצפון עם האוקיינוס האטלנטי בין סנגל לסהרה המערבית, מtלי ואלג'יריה.

היסטוריה. מאוריטניה או מאורטניה הייתה חבל ארץ קדום, ממלכה היסטורית ומאוחר יותר פרובינקיה רומית בצפון-מערב אפריקה שהשתרעה על השטחים שכיום מהווים את צפון מרוקו ואלג'יריה.מקור שמה של הממלכה הוא כנראה מהשבט הברברי של המורים שישבו בה בימי קדם. בנוסף לשבט זה ישבו עוד עשרות שבטים ברברים אחרים בארץ, בנוסף לשבטים מדבריים שהיגרו ממרכז אפריקה. מהמאה ה-8 לפנה“ס והלאה החלו מתיישבים הפיניקים בחופי מאוריטניה בתחנות מסחר. המרכזים הפיניקיים החשובים היו ככול הנראה טינגיס (טנג'יר המודרנית) ובוולובליס. עם התחזקותה של קרתגו סרו הערים הפיניקיות במאוריטניה לשליטתה.
במהלך המאה ה-2 לפנה“ס התגבשה ממלכה עצמאית באזור כאשר מספר שבטים התאחדו, כתגובה לעלייתה של ממלכת נומידיה. במלחמת יוגורתה, שנערכה בין הרפובליקה הרומית לבין יוגורתה מלך נומידיה, שיחקו מאוריטניה ומלכה בוככוס תפקיד חשוב במהלך המלחמה, כאשר היא החליפה צדדים בין שני הניצים. המלחמה הסתיימה עם הסגרתו של יוגורתה על ידי בוככוס לידי לוקיוס קורנליוס סולה.
תושביה המקוריים של מאוריטניה היו שחורים. עד המאה ה-11 היה רוב שטח המדינה חלק מאימפריית גאנה. באותה מאה פלשו לשם שבטים בֶּרבֶּריים מבני אלמוראביד, שהפיצו באיזור את האיסלאם ואף כפו אותו על תושבי הארץ המקוריים. הפורטוגלים הגיעו לאיזור במאה ה-15, אך הראשונים שנכנסו לפנים הארץ היו הצרפתים, שבאו למאוריטניה רק בתחילת המאה העשרים. ב-1903 הפכה מאוריטניה לשטח חסות צרפתי, וב-1920 היתה למושבה צרפתית. ב-1960 קיבלה מאוריטניה את עצמאותה מידי צרפת. ב-1964 הפכה מאוריטניה למדינה חד-מפלגתית, שבראשה עמד נשיאה הראשון, מוקטאר אולד דדה. ב-1976 סיפחה מאוריטניה את חלקה הדרומי של סהרה המערבית. הסיפוח עורר את זעמה של חזית פוליסאריו, שתבעה בעלות על סהרה המערבית, ובין שני הצדדים התנהלו קרבות במשך רוב שנות השבעים. ב-1978 הודח דדה בהפיכה צבאית ובמאוריטניה הוקמה ממשלה צבאית. ב-1979 חתמה מאוריטניה על הסכם שלום עם חזית פוליסאריו וויתרה על סהרה המערבית. ב-1980 הוקמה במאוריטניה ממשלה אזרחית והעבדות הוצאה אל מחוץ לחוק במדינה. ב-1984 ביצע הקולונל מאאויה אולד טאיה במאוריטניה הפיכה ללא שפיכות דמים ותפס את השלטון. ב-1992 נערכו הבחירות הרב-מפלגתיות הראשונות במאוריטניה.

עיר הבירה נואקשוט: היא עיר הבירה של מאוריטניה ובירת מחוז נואקשוט במערב המדינה. מקור שמה מהמילה הברברית נאוואקסו- מקום הרוחות. העיר שוכנת לחוף האוקיינוס האטלנטי. אוכלוסיית העיר מונה 881,000 תושבים (1999) והיא העיר הגדולה ביותר במדבר סהרה (מלבד קהיר ששוכנת על נהר הנילוס והערים בהרי האטלס).